Cost livrare in Easybox si Fanbox doar 5 lei
Termen de livrare: 2 - 7 zile lucratoare

Informatii despre hidratare

Cum vă afectează deshidratarea performanța la exercițiu.

 

 

 

Πώς επηρεάζει η αφυδάτωση την απόδοσή σου στην άσκηση

Cu siguranță știi cât de important este să îți hidratezi corpul pe tot parcursul zilei, motiv pentru care ai grijă să bei apă în mod regulat. Dar știați că efectele deshidratării asupra organismului în timpul exercițiilor fizice vă pot afecta negativ performanța, chiar dacă este o deshidratare ușoară? Și totuși, chiar dacă nu-ți dai seama, acest „inamic invizibil” îți poate sabota antrenamentul în moduri pe care nu le-ai imaginat niciodată! Dar care sunt simptomele deshidratării și ce trebuie făcut pentru a le trata? Continuați să citiți pentru a afla!

 

Simptome de deshidratare

Deoarece ⅔ din corpul uman este alcătuită din apă, înțelegi cât de importantă este hidratarea adecvată pentru corpul tău! Deci, atunci când, din cauza transpirației, apa din corpul tău scade sub nivelurile sănătoase, încep să apară simptome de deshidratare, cum ar fi:

 

  • Oboseală
  • Durere de cap
  • Buze uscate sau crăpate
  • Slăbiciune
  • Uscăciune în nas
  • Ameţeală
  • Reflexe mai lente
  • Halucinații
  • Crampe

Care sunt efectele deshidratării asupra performanței tale la exerciții?

Datorită simptomelor de mai sus, apar diverse efecte nedorite ale deshidratării, care au efecte negative asupra performanței tale la exerciții fizice. Acestea sunt:

 

Dificultatea corpului de a-și echilibra temperatura

Unul dintre cele mai importante efecte ale deshidratării este că organismul are dificultăți în a-și echilibra temperatura. Mai exact, atunci când faci mișcare și îți crește temperatura, corpul o menține la niveluri constante prin transpirație. În același timp, sângele are nevoie de apă pentru a transporta oxigen și diferiți nutrienți în tot corpul. Fără apă, însă, niciuna dintre aceste două funcții nu este îndeplinită corect. Rezultatul; Te simți obosit mai repede și nu poți performa cel mai bine. De aceea ai nevoie de apă și electroliți, precum potasiu, calciu și magneziu, care se pierd prin transpirație!

 

Încordarea inimii

Când apa din corpul tău nu este suficientă, sistemul cardiovascular trebuie să lucreze și mai mult pentru a face față pierderii. Astfel, pulsul tău va deveni mai rapid decât în mod normal, ceea ce, desigur, va face exercițiile mai dificile și va face imposibil să performați la fel de bine ca și dacă corpul dumneavoastră ar fi hidratat corespunzător!

 

Oboseală și amețeli

Când nivelurile de deshidratare din corpul tău fluctuează în jurul valorii de 4%-6%, apar simptome precum oboseala și amețelile. La început, senzația de slăbiciune te determină să faci mișcări mai lente și să ai reacții mai lente, ceea ce în mod natural nu îți permite să faci așa cum ți-ai dori. Dacă treci chiar la următorul nivel, care este amețelile, riscați chiar să vă accidentați, ceea ce v-ar afecta antrenamentul, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung!

 

Amenințare la adresa vieții

Și totuși, la niveluri extreme, efectele deshidratării în timpul exercițiilor fizice vă pot amenința chiar și viața! Mai precis, dacă corpul tău este deshidratat cu 10% sau mai mult, acest lucru poate duce la orice, de la insolație la probleme la rinichi. Pentru a evita astfel de situații extreme, este important să tratați deshidratarea chiar înainte să apară!

 

Ce ar trebui să fac în privința deshidratării? - Sfaturi utile

Pentru a preveni toate efectele neplăcute pe care le poate avea deshidratarea atât asupra sănătății, cât și asupra antrenamentului, ar trebui să iei măsurile tale!

 

  Bea multă apă înainte, în timpul și după exerciții fizice.

  Crește-ți și mai mult hidratarea dacă faci orice tip de exerciții de mare intensitate.

  Nu beți alcool după antrenament, deoarece vă deshidratează corpul.

  Asigurați-vă că apa pe care o beți în timpul antrenamentului este rece până la rece.

  Nu aștepta până ți-e sete pentru a bea apă - când ți-e sete ești deja 2% deshidratat.

  Evitați băuturile răcoritoare, băuturile zaharoase, cafeaua și sucurile în timpul exercițiilor fizice.

  Consumați un supliment de electroliți în timpul exercițiilor fizice.

  Creșteți magneziul din dieta dumneavoastră consumând nuci, cereale integrale, iaurt și lapte.

  Asigurați-vă că aveți întotdeauna cu dvs. o sticlă de apă reutilizabilă și beți din ea în mod regulat în timpul exercițiilor fizice.

  Nu începe antrenamentul când simți deja unele semne de deshidratare

Hidratarea în timpul exercițiilor este cheia performanței maxime! Acum știi ce să faci pentru a evita în mod eficient toate efectele neplăcute ale deshidratării și pentru a-ți ajuta corpul să răspundă chiar și la cele mai solicitante sesiuni de antrenament. Data viitoare când îți faci geanta de sport, nu uita de sticla de apă!